Caterham Seven 170: Το ελαφρύ σπορ αυτοκίνητο που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν

Εισαγωγή

Το Caterham Seven 170 είναι ένα σύγχρονο θαύμα ελαφριάς μηχανικής, που ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στα σπορ αυτοκίνητα σε σύγκριση με τα μηχανήματα υψηλής ισχύος που βλέπουμε συνήθως σήμερα. Με έναν μικρό αλλά αποδοτικό κινητήρα Suzuki, αυτή η έκδοση της Caterham αμφισβητεί όλα όσα νομίζατε ότι γνωρίζετε για τις επιδόσεις. Με μόνο 84 ίππους, το 170 προσφέρει μια συναρπαστική, γεμάτη αδρεναλίνη εμπειρία οδήγησης, αποδεικνύοντας ότι λιγότερα μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερα.
Σε έναν κόσμο όπου το μεγαλύτερο συχνά θεωρείται καλύτερο, το Caterham Seven 170 ανατρέπει αυτή την αφήγηση. Είναι οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και εκπληκτικά διασκεδαστικό. Ας δούμε γιατί αυτό το σπορ αυτοκίνητο πρέπει να βρίσκεται στο ραντάρ κάθε λάτρης της οδήγησης.

A Distillation of Caterham’s Philosophy

Το μάντρα του Κάτερχαμ ήταν πάντα για την απλότητα και την ελαφρότητα και το Seven 170 είναι η πιο αγνή έκφραση αυτής της φιλοσοφίας. Η Caterham ισχυρίζεται ότι αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει όλα όσα αντιπροσωπεύει η μάρκα: προσβάσιμα, ελαφριά σπορ αυτοκίνητα σχεδιασμένα για μέγιστη οδηγική απόλαυση. Παρά τη μέτρια ισχύ του, το βάρος του αυτοκινήτου (ή η έλλειψή του) του επιτρέπει να συμβαδίζει με τα σύγχρονα hot hatches, προσφέροντας μια οδηγική εμπειρία που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στην αγορά.
Το Seven 170 τροφοδοτείται από έναν μικροσκοπικό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 660cc της Suzuki. Στα χαρτιά, η απόδοση των 84 ίππων μπορεί να μην φαίνεται πολύ μεγάλη, αλλά το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου είναι λίγο πάνω από 440 κιλά. Αυτό του δίνει μια εντυπωσιακή αναλογία ισχύος προς βάρος άνω των 170 ίππων φρένων ανά τόνο. Ως αποτέλεσμα, το 170 μπορεί να επιταχύνει από 0 σε 62 mph σε μόλις 7 δευτερόλεπτα και να φτάσει ταχύτητες πάνω από 100 mph. Αυτή είναι υπεραρκετή ταχύτητα για ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους.

Οδήγηση του Caterham Seven 170

Για όσους δεν έχουν οδηγήσει ποτέ Caterham, η εμπειρία μπορεί να αισθανθεί συντριπτική στην αρχή. Σε αντίθεση με πολλά σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα που σας μονώνουν από το δρόμο, το Seven 170 προσφέρει μια απίστευτα ωμή, βιολογική εμπειρία. Όταν στρίβετε το μικροσκοπικό τιμόνι, μπορείτε να δείτε τους μπροστινούς τροχούς να ανταποκρίνονται κάτω από τους λασπωτήρες του κύκλου τους. Χτυπήστε ένα χτύπημα και θα δείτε την ανάρτηση στη δουλειά, μια υπενθύμιση ότι κάθε πτυχή του αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί για ανατροφοδότηση και έλεγχο.
Η οδήγηση σε μια επαρχιακή λωρίδα με ταχύτητα 40 μίλια/ώρα είναι σαν να πετάς, προσφέροντας μια πλήρη έκρηξη αδρεναλίνης που λίγα άλλα αυτοκίνητα μπορούν να ταιριάξουν. Παρά τον μικρό κινητήρα, το Seven 170 προσφέρει την κατάλληλη εμπειρία Caterham, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεστε μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ενέργειας για να διασκεδάσετε.

Η ελαφριά μηχανική στα καλύτερά της

Η μαγεία της δεκαετίας του 170 έγκειται στο βάρος της – ή μάλλον στην έλλειψή της. Με την προσήλωση στη διάσημη φιλοσοφία του Κόλιν Τσάπμαν για «απλοποιήστε και μετά προσθέστε ελαφρότητα», η Caterham κατάφερε να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο που αισθάνεται ευκίνητο και πρόθυμο ανά πάσα στιγμή. Ο κινητήρας της Suzuki μπορεί να παράγει μόλις 84 ίππους, αλλά ο συνδυασμός αυτής της ισχύος με το εξαιρετικά χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου προσφέρει επιδόσεις που μπορούν εύκολα να φέρουν σε δύσκολη θέση τα πιο ισχυρά σπορ αυτοκίνητα.
Η ρύθμιση της ανάρτησης, συμπεριλαμβανομένου ενός ζωντανού πίσω άξονα, μαζί με ελαστικά 155 τμημάτων, διασφαλίζει ότι οι οδηγοί όλων των επιπέδων δεξιοτήτων μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτού του αυτοκινήτου. Δεν υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος πρόσφυσης εδώ – όλα εξαρτώνται από το δεξί σας πόδι. Το τιμόνι είναι βαρύ αλλά επικοινωνιακό και τα φρένα έχουν αρκετό δάγκωμα για να σας κάνουν να νιώσετε σαν να κρεμάτε τη ζώνη σας κατά τη διάρκεια έντονης επιβράδυνσης.

Συμπαγές, αλλά γεμάτο χαρακτήρες

Το Seven 170 δεν είναι μόνο το ελαφρύτερο Caterham που έχει κατασκευαστεί ποτέ, αλλά και το πιο στενό. Έχει μόλις 1.470 χιλιοστά σε πλάτος, καθιστώντας το 105 χιλιοστά πιο στενό από οτιδήποτε άλλο στη σειρά. Αυτό το μικρό μέγεθος το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση στενών στροφών σε δρόμους με στροφές ή την κίνηση στην πόλη.
Εξωτερικά, το 170 διαθέτει νέες ζάντες αλουμινίου, πίσω φώτα LED και πιο έντονες λωρίδες, όλα προσθέτοντας στην ιδιόμορφη γοητεία του. Ωστόσο, μην περιμένετε να είναι πρακτικό – αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί για οδηγική απόλαυση, όχι για τρέξιμο. Δεν υπάρχει ραδιόφωνο και η εργονομία, αν και βελτιωμένη, εξακολουθεί να θυμίζει τη δεκαετία του 1970. Αλλά για όσους εκτιμούν την αγνότητα στην οδηγική τους εμπειρία, αυτές οι ιδιορρυθμίες είναι μέρος της απήχησης.

Έτοιμος για πίστα ή για δρόμο; Η επιλογή σας

Η Caterham προσφέρει το 170 σε δύο εκδόσεις: την 170S και την 170R. Το 170S έχει σχεδιαστεί για πιο χαλαρούς οδηγούς που εστιάζουν στο δρόμο, εξοπλισμένο με κιβώτιο ταχυτήτων πέντε σχέσεων, πιο μαλακή ανάρτηση, πλήρες παρμπρίζ και εξοπλισμό καιρού που περιλαμβάνει καπό και πλαϊνές οθόνες. Έρχεται επίσης με δερμάτινα καθίσματα και τιμόνι Momo, προσφέροντας μια πινελιά πολυτέλειας για όσους θέλουν να απολαύσουν τις κυριακάτικες διαδρομές τους με άνεση.
Από την άλλη, το 170R είναι για όσους ζουν για την πίστα. Έρχεται με πιο σκληρή σπορ ανάρτηση, διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και σύνθετα αγωνιστικά καθίσματα με ιμάντες τεσσάρων σημείων. Το εσωτερικό είναι απογυμνωμένο, με ταμπλό από ανθρακονήματα και ελάχιστες ανέσεις για τα πλάσματα. Και οι δύο εκδόσεις προσφέρουν εξαιρετική αξία, ξεκινώντας από περίπου 25.000 £, καθιστώντας το Seven 170 μια σχετικά προσιτή είσοδο στον κόσμο των σπορ αυτοκινήτων με ικανότητα πίστας.

Οικονομία και λειτουργικό κόστος

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Caterham Seven 170 που συχνά παραβλέπονται είναι η προσιτή του τιμή όσον αφορά το λειτουργικό κόστος. Λόγω της ελαφριάς κατασκευής του, αυτό το αυτοκίνητο είναι απίστευτα εύκολο με αναλώσιμα όπως ελαστικά και φρένα. Τα εξαρτήματα διαρκούν περισσότερο επειδή δεν υπόκεινται στις ίδιες δυνάμεις όπως θα ήταν σε βαρύτερα οχήματα.
Η οικονομία καυσίμου είναι ένα άλλο δυνατό κοστούμι του 170. Ακόμη και με δυναμική οδήγηση, είναι σύνηθες να βλέπεις κατά μέσο όρο 30 έως 35 μίλια ανά γαλόνι. Ο μικρός κινητήρας του αυτοκινήτου το καθιστά ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα της Caterham, με εκπομπές CO2 μόλις 109 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Είναι ακόμη και συμβατό με το ULEZ, καθιστώντας το πιο πράσινο από πολλά υβριδικά οχήματα στην αγορά σήμερα.

Συμπέρασμα

Το Caterham Seven 170 αποτελεί απόδειξη της διαρκούς ελκυστικότητας των ελαφρών σπορ αυτοκινήτων. Σε έναν κόσμο όπου οι επιδόσεις καθορίζονται συχνά από την ιπποδύναμη και τα gadget υψηλής τεχνολογίας, το 170 μας υπενθυμίζει ότι μερικές φορές, οι καλύτερες οδηγικές εμπειρίες προέρχονται από την απλότητα. Με τον ευκίνητο χειρισμό, τον οικονομικό κινητήρα και τη μοναδική αίσθηση οδήγησης, αυτό το αυτοκίνητο προσφέρει απόλυτη διασκέδαση, ακόμη και χωρίς τεράστιους αριθμούς ισχύος.
Πρόσφατα συνάντησα κάποιον με παρόμοια συναισθήματα για το Seven 170, και επίσης εντυπωσιάστηκε από το πώς αυτό το μικρό αυτοκίνητο επαναφέρει τη χαρά της οδήγησης. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το βίντεο: Caterham Seven 170 2022 – Πλήρης κριτική .

Similar Posts